Laser σε TTTS
Το σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο (TTTS) μπορεί να αναπτυχθεί στο 15% των μονοχοριακών διδύμων (δίδυμα), και χωρίς αντιμετώπιση οδηγεί σε απώλεια της κύησης στο 90%, με 50% πιθανότητα νευρολογικής βλάβης για τα έμβρυα που επιβιώνουν.
Η αιτιολογική θεραπεία για σοβαρές περιπτώσεις TTTS είναι ο καυτηριασμός με laser των αγγειακών επικοινωνιών ανάμεσα στις κυκλοφορίες των δύο εμβρύων. Αφου εφαρμοστεί αντισηψία στο δέρμα εισάγεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση ένα εμβρυοσκόπιο με μία λεπτή ίνα laser στο σάκο του εμβρύου με το αυξημένο αμνιακό υγρό (δέκτη). Το εμβρυοσκόπιο επιτρέπει την αναγνώριση των αγγειακών επικοινωνιών στον πλακούντα, οι οποίες εξαχνώνονται με τη χρήση του laser. Στο τέλος της επέμβασης, η οποία ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας μπορεί να διαρκέσει πάνω από 45 λεπτά, αφαιρείται τόση ποσότητα αμνιακού υγρού από το σάκο του δέκτη ώστε να επιτευχθεί φυσιολογικός όγκος αμνιακού υγρού.
Επειδή η επέμβαση προϋποθέτει την εισαγωγή μίας σχετικά μεγάλης βελόνας στη μήτρα, συνοδεύεται από ποσοστό περίπου 2% για σοβαρές άμεσες επιπλοκές (αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, λοίμωξη, πνευμονική εμβολή) και περίπου 20% για μεσοπρόθεσμα προβλήματα (π.χ. πρόωρη ρήξη υμένων, πρόωρος τοκετός)1. Για τους λόγους αυτούς ο laser διαχωρισμός των αγγείων σε TTTS γίνεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένα κέντρα με συσσωρευμένη εμπειρία. Τελικά, στο 50% περίπου των περιπτώσεων επιβιώνουν και τα δύο έμβρυα, στο 30% το ένα και στο 20% χάνονται και τα δύο. Από τα έμβρυα που θα επιβιώσουν το 8% περίπου θα αναπτύξει νευρολογική βλάβη2.
Βιβλιογραφία
- Chalouhi GE, Al Ibrahim A, Essaoui M, Ville Y. Twin-to-twin transfusion syndrome: treatment by fetoscopic laser ablation. In: Kilby MD, Johnson A, Oepkes D (Eds). Fetal Therapy. Scientific Basis and Critical Appraisal of Clinical Benefits. Cambridge University Press 2012
- Senat MV, Deprest J, Boulvain M, Paupe A, Winer N, Ville Y. Endoscopic laser surgery versus serial amnioreduction for severe twin-to-twin transfusion syndrome. N Engl J Med 2004; 351:136-44