1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Αμνιοπαρακέντηση

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;
Στην αμνιοπαρακέντηση περνούμε μία πολύ λεπτή βελόνα στη μήτρα και αναρροφούμε μία μικρή ποσότητα από το υγρό που υπάρχει γύρω από το έμβρυο. Το υγρό αυτό (αμνιακό υγρό) προέρχεται κυρίως από τα ούρα του εμβρύου και η ποσότητα που παίρνουμε αντικαθίσταται γρήγορα.
Η αμνιοπαρακέντηση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν είναι επώδυνη.

Πότε κάνουμε αμνιοπαρακέντηση;
H Αμνιοπαρακέντηση, όπως και η λήψη τροφοβλάστης (CVS) γίνεται όταν θέλουμε να πάρουμε κύτταρα του εμβρύου, τα οποία θα εξετάσουμε με διάφορες μεθόδους, ώστε να ελέγξουμε τα χρωμοσώματα του εμβρύου και να αποκλείσουμε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Down) ή, όταν υπάρχει υποψία ή ιστορικό για γενετικές /κληρονομικές παθήσεις (π.χ. μεσογειακή αναιμία).
Η αμνιοπαρακέντηση δίνει την ίδια πληροφορία με τη CVS, όμως γίνεται μετά τις 16 εβδομάδες (δηλ. 1 μήνα μετά τη CVS).

amnioparakendisi

Ασφάλεια της αμνιοπαρακέντησης
Περίπου 3-4% των κυήσεων του 2ου τριμήνου θα αποβληθούν ακόμη και αν δεν υποβληθούν σε επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο. Στην περίπτωση απώλειας του εμβρύου μετά από αμνιοπαρακέντηση, συνήθως δεν είναι εύκολο να αποδοθεί η αποβολή άμεσα στην επέμβαση. Τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι ο καθαρός (πρόσθετος) κίνδυνος μετά από αμνιοπαρακέντηση είναι μικρότερος από 1/300 (0.3%), και οφείλεται σε ρήξη υμένων ή λοίμωξη1,2.
Εάν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την αμνιοπαρακέντηση δείτε αίμα στο εσώρουχό σας ή μεγάλη ποσότητα υγρού (σαν ούρα, όχι τα συνηθισμένα κολπικά υγρά που έχετε) ή ανεβάσετε πυρετό, τότε ενημερώστε το γιατρό σας.

Πότε θα έχω αποτελέσματα;
Τα πρώτα αποτελέσματα (CVS ή αμνιοπαρακέντηση) είναι συνήθως έτοιμα σε 2-3 εργάσιμες και μας δίνουν 99% αξιόπιστη πληροφορία για το σύνδρομο Down και 4 άλλες συχνές ανωμαλίες, καθώς και για την κυστική ίνωση. Τα οριστικά αποτελέσματα έρχονται σε περίπου 2 εβδομάδες, επιβεβαιώνουν τα πρώτα και μας δίνουν πληροφορία και για άλλες, σπανιότερες καταστάσεις.

Βιβλιογραφία

  1. Benn P, Cuckle H, Pergament E. Non-invasive prenatal testing for aneuploidy: current status and future prospects. Ultrasound Obstet Gynecol. 2013 Jul;42(1):15-33
  2. Wulff CB, Gerds TA, Rode L, Ekelund CK, Petersen OB, Tabor A; Danish Fetal Medicine Study Group. Risk of fetal loss associated with invasive testing following combined first-trimester screening for Down syndrome: a national cohort
    of 147,987 singleton pregnancies. Ultrasound Obstet Gynecol. 2016;47(1):38-44.